rojstna hiša simona gregorčiča

Rojstna hiša pesnika Simona Gregorčiča je značilna kobariška hiša, v kateri je bila že leta 1955 urejena spominska soba. Leta 1966 se je prenove celoviteje lotil Janez Suhadolc. V štiridesetih letih, ki so prenovi sledila, je bilo v hiši izvedenih več neustreznih posegov, med katerimi je bila najbolj problematična izdelava nove etažne plošče nad nadstropjem.

Zadnja prenova je z odstranitvijo zgornje etaže prostorom povrnila simbolni značaj. Novonastali volumen pod dvokapno streho z majhnimi okenskimi odprtinami spominja na sakralni objekt, v katerem je predstavljeno življenje in delo Simona Gregorčiča. Prenova je obsegala prenovo objekta ter oblikovanje stalne razstave.

V pritličju je razstavljena etnografska zbirka iz časa pesnikovega življenja ter grafični prikaz pesnikovega rodoslovnega debla. Pesnikovo življenje in delo, prikazano v nadstropju, je predstavljeno kot časovna črta, okrog katere so nanizani dogodki, povezani s pesnikom, ter sočasna pomembna družbena dogajanja v svetu. Namesto klasičnih opisov so navedena zgolj dejstva, zgodbo pa si vsak gledalec pripoveduje sam.

naročnik: Tolminski muzej
lokacija: Vrsno pri Kobaridu

arhitektura in oblikovanje razstave: Mima Suhadolc
foto: Miran Kambič

leto projekta: 2006
leto izvedbe: 2007