rudy

Rudy je mestni voziček za izposojo, ki ga je bil zasnovan za bienale oblikovanja BIO 50. Rudy rešuje problem prenašanja bremen po mestnem središču, kjer je motorni promet omejen ali prepovedan.

Eden izmed ključnih razlogov za trend izgube prebivalcev in uporabnikov mestnih središč je neudobje vsakdanjega življenja, kadar le-to vključuje prenašanje osebnih bremen in transport manjših tovorov.
Ker med modeli za doseganje trajnostne mobilnosti manjka sistemska urbana rešitev za prenašanje bremen in transport manjših/lažjih tovorov v merilu pešca in kolesarja, se je v okviru bienala koncipirala in prototipirala storitev, ki te probleme rešuje s postavitvijo mreže postajališč, na katerih se nahajajo vozički za prevažanje bremen, ki si jih lahko vsak sposodi in uporablja.

Storitev ne želi reševati le problema prenosa bremen v samem središču mesta temveč želi tudi spodbujati uporabo javnega prometa in koles v kombinaciji z vozičkom. Storitev bi imela za mestna središča več kot le direktne učinke olajšanja življenja prebivalcem v mestnih središčih. Kot nov pristop bi pripomogla k drugačnemu razumevanju življenja v mestu, gradila nadgrajeno urbano izkušnjo.

avtorji: Dejan Kos, Klemen Smrtnik, Mima Suhadolc, Urša Vrhunc
leto projekta: 2014
foto: arhiv avtorjev

PREDSTAVITVENI VIDEO
BIO 50